Catalhoyuk Hayata Donuyor

×

Error message

Notice: Undefined index: variable in variable_module_implements_alter() (line 735 of C:\catalhoyuk\drupal\modules\variable\variable.module).

Aktif bir arkeolojik sit alanı olan Çatalhöyük’ün insanlarına ve tarihine dair bakış açımız her yıl yapılan keşiflerle birlikte değişmekte ve zen göstermektedir. Bu bilgileri sizlere aktarma görevi ise işitsel-görsel medya uzmanlarıyla ve toplumsal eğitim arkeolojisi ekipleriyle birlikte görselleştirme ekibi tarafından üstlenilmiştir. Geçmişteki ve günümüzdeki ekip üyeleri hakkında detaylara ulaşmak için buraya tıklayınız. 

Bu sayfanın devamında yakın zamandaki çalışmaların örneklerini okuyabilir ve indirebilirsiniz. Görselleştirme, toplumsal eğitim arkeolojisi ekiplerimizin çalışmalarının tüm detaylarına  Arşiv Raporu'ndan ulaşabilirsiniz.

 

Çatalhöyük’teki Ziyaretçi Merkezi’nde sit alanının arkeolojisi, kazıların tarihi ve geçmiş ve günümüzdeki hayatın birçok canlandırması ve açıklaması sergilenmektedir. Bu sergi ayrıca replika objeleri ve etkileşimli gösterimlerini de içeriyor. Çatalhöyük’ten çıkarılan objeler Konya Arkeoloji Müzesi’ne gönderilmektedir. Mellaart yıllarında kazılan objeler ise Ankara’da bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde saklanmaktadır. Bu orjinal objelerin büyük bir kısmını her iki müzeyi de ziyaret ederek görebilirsiniz. 

 

 

 

 

Rehber kitapçığımız Çatalhöyük Neolitik yaşamının güncel yorumlamalarından oluşan genel bir özetini içermektedir. Bu kitapçık sit alanının bir tanıtımı olarak tasarlanmış ve basımı KOP’un sponsorluğunda gerçekleştirilmiştir (www.kop.gov.tr). Rehberi kitapçığımızı sit alanı görevlilerinden temin edebilirsiniz. Aynı zamanda buradan Türkçe (PDF, 6MB) veya İngilizce (PDF, 6MB) olarak indirebilirsiniz.

 

 

 

Çatalhöyük’ün tarihi ve kültürü hakkında temel bilgilerin yanı sıra yerleşkelerin de bir haritasını sunan broşürümüz, Deneysel Evi, Kuzey ve Güney Koruganları’nı kapsayan turunuzda size rehberlik etmesi için tasarlanmıştır. Elektronik kopyasını  buradan (PDF, 4MB) indirebilirsiniz.

 

 

Toplumsal eğitim arkeolojisi ekibimiz, her yıl Konya ve çevre ilçelerden gelen yaklaşık 1000 çocuk ile birlikte atölyeler düzenlemektedir. Bu atölyeler rehber eşliğinde turlar, temsili kazı çalışmaları, yaratıcı canlandırmalar ve eleştirel tartışmalar gibi çeşitli aktivitelerden oluşmaktadır. Ekibin eğitim yayınlarından birini buradan Türkçe olarak indirebilirsiniz.

 

 

Sit alanının çevresinde, arkeolojik sürecin ana hatlarının yanı sıra, kazı alanlarındaki birimlerin bazılarını açıklayan bilgilendirme levhaları görebilirsiniz. Kuzey Koruganı levhaları ve kazıları size belirli bir dönemdeki bir Çatalhöyük muhiti hakkında kısa bir fikir verirken, Güney Koruganı işaretleri ve kazıları ise Çatalhöyük’ün 1500 yıllık yerleşikliğinin bir özetini sunmaktadır.  

 

 

Projemizin başlangıcından bu yana Çatalhöyük’ün binlerce fotoğrafını çekiyor  ve illüstrasyonunu üretiyoruz ve bunların birçoğu araştırma yayınları ya da halka açık yayınlarda kullanılmaktadır.Bu resimlerin seçmelerinden oluşan arşivimize ise A Araştırma Portalı'ndan ve Flickr'den ulaşabilirsiniz.

 

 

Alan uzmanlarımız, Çatalhöyük’ün kayıtlarını ve görselleştirme çalışmalarını yıllardır dijital teknolojiyi kullanarak yapmaktadır. Bu teknolojiler, lazer taramasından sanal gerçeklik modellemesine kadar her türlü tekniği içermekte ve bu çalışmaların bazıları yaz aylarında arkeologlar alan içerisinde çalışırken gözlemlenebilmektedir. Yakın zamandan bir örnek olarak, eski takım arkadaşlarımızdan birisi tarafından yapılan bir Çatalhöyük yapısının dijital modelini buradan görebilirsiniz.

 

 

Görselleştirme ekibimiz, hem alan içi hem alan dışı farklı izleyiciler için sergiler hazırlamak adına düzenli olarak toplanmaktadır. En yakın tarihten bir örnek olarak, Yapı Kredi sponsorluğunda “Çatalhöyük’te 50 Yıllık Kazı Çalışmaları” isimli bir panelin küratörlüğünü yerine getirdiler ve İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Arkeologlar Birliği konferansında sergilediler.  

 

Add new comment

main sponsors

Yapı Kredi

Koçtaş

Boeing

secondary sponsors

Konya Şeker

Shell